ch-NO-urin-e1408703730585.png

Urinveis­infeksjon

Produktbeskrivelse

Har du behov for å urinere ofte? Det kan være en urinveisinfeksjon. Test deg selv.

Hvorfor teste seg for urinveisinfeksjon?

Urinveisinfeksjon er en vanlig forekommende infeksjon med symptomer som at man må tisse ofte, smerter i nedre del av magen over urinblæren, svie når man tisser og blod i urinen. Infeksjonen forårsakes av at bakterier trenger inn i urinrøret og videre opp i urinblæren. Infeksjonen kan også spre seg opp gjennom urinveiene til urinblæren og nyrene – og det kan derfor være bra å ta rede på årsaken så tidlig som mulig hvis man merker symptomene.

Hvordan utføres selve testen?

Denne testen utfører du enkelt på egenhånd ved hjelp av en urinprøve der du dypper testpinnen i morgenurinen. Etter ca. 60 sekunder kan du lese av resultatet på testpinnen.

Hvor kan jeg kjøpe testen?

Vår selvtest for urinveisinfeksjon kan du enten bestille direkte her på hjemmesiden eller kjøpe på nærmeste apotek som selger den.

Hva inneholder selvtesten?

I forpakningen finner du instruksjoner samt to folieforpakninger med testpinne og fuktbeskyttelse.

Hva er urinveisinfeksjon?

En urinveisinfeksjon er en betennelse i urinveiene, hovedsakelig forårsaket av bakterier (primært tarmbakterier).

Hvilke symptomer gir urinveisinfeksjon?

Symptomene varierer kraftig, avhengig av om infeksjonen rammer de nedre deler eller både nedre og øvre urinveier. Symptomer på infeksjon i de nedre urinveiene er svie når man tømmer urinblæren eller et påtrengende behov for å tisse. Urinen kan også være uklar eller ha ubehagelig lukt. Hvis urinblæren også er rammet, kalles det blærekatarr (en mild men ubehagelig betennelse i urinblæren). Symptomene på infeksjon i de øvre urinveiene er de samme, men det kan også forekomme verk i nedre del av ryggen, feber og frysninger. Tilstanden kan i ekstreme tilfeller kreve sykehusinnleggelse. Den medisinske behandlingen avhenger av hvordan sykdommen spesifikt arter seg. Pasientene responderer ofte raskt på behandling med antibiotika.

Hva inneholder selvtesten?

Selvtesten for urinveisinfeksjon inneholder bruksanvisning med fargekart for vurdering av testresultatet, 2 folieforpakninger men hver sin testpinne og avfuktingspose. For å utføre testen trenger man også en klokke med sekundviser og et rent og tørt beger til urin.

Hva påviser selvtesten?

Selvtesten påviser protein, nitritt og/eller leukocytter i urinen.

Leukocytter

Forekomst av leukocytter i urinen er en viktig påvisning ved betennelsestilstand i nyrer og urinveier. Ved en bakteriell urinveisinfeksjon finner man i de fleste tilfeller leukocytter i urinen. Ved kroniske betennelser eller ved en tilstand som allerede er på retur, kan imidlertid leukosytter også forekomme i urinen uten at det kan påvises noen bakterier.

Nitritt

Nitritt som utsondres via urinveiene kan kun oppstå ved at bakterier i urinveiene omdanner nitrat til nitritt. Derfor er et av de viktigste symptomene på en bakteriell urinveisinfeksjon funn av nitritt i urinen. Én enkelt test som gir negativt resultat utelukker imidlertid ikke muligheten for urinveisinfeksjon, fordi antall bakterier og mengden nitrat (som omdannes) kan variere betraktelig.

Protein

Forekomst av protein i urinen er et vanlig symptom ved nyreinfeksjoner. Det kan imidlertid også finnes andre årsaker til forekomsten av protein i urinen. Det kan påvises ved betennelser i blæren eller prostata, eller ved blødninger i urinveiene.

Hva skal jeg gjøre hvis testresultatet er positivt?

Husk at et positivt testresultat ikke innebærer at alle tre substansene er funnet i urinen. Selv om resultatet er positivt for kun én av dem, er det høyst sannsynlig at noe er feil med urinen selv om årsaken kanskje ikke er urinveisinfeksjon. Vi anbefaler at du omgående tar kontakt med din lege som kan gi deg en korrekt diagnose.

Hva skal jeg gjøre hvis testresultatet er negativt?

Husk at testresultatet er negativt kun hvis resultatet i testfeltet for alle tre substanser er negativt. Hvis symptomene som tyder på en infeksjon i urinveiene fremdeles er der, til tross for et negativt resultat, anbefaler vi at du snarest kontakter din lege for en grundigere undersøkelse.

Når skal jeg bruke den andre testen?

Den andre testen kan brukes når som helst før utløpsdatoen for å dobbeltkontrollere det første testresultatet. Husk å ta vare på bruksanvisningen fordi du trenger den for å kontrollere testen mot fargekartet.

Her kan du laste ned instruksjonene som en PDF.

Varenummer: 711009 Kategori: