ch-NO-kolestorol-e1408703995537.png

Kolesterol

Produktbeskrivelse

Høye kolesterol-verdier oppdages gjerne ikke før man får følgesykdomm-er og fysiske plager. Ta testen i tide og få riktig behandling.

Hva er kolesterol?

Kolesterol produseres naturlig i kroppen. Det meste produseres i leveren, mens en mindre del tas opp fra maten. Kroppen bruker kolesterol primært til å danne cellemembraner, produsere galle og til å beskytte huden. Det normale totale nivået av kolesterol i blodomløpet er 200 mg/dl) innebærer en risikofaktor for åreforkalkning.

Hvilke risikomomenter innebærer høyt kolesterol?

Høyt kolesterol gir økt risiko for åreforkalkning. Åreforkalkning kan forbi uoppdaget gjennom flere år, og oppdages kanskje først når den har nådd et meget fremskredet nivå. Åreforkalkning er en av de vanligste sykdommene i den industrialiserte verden. Forkalkning av blodkarene som omkranser hjertet fører til redusert blodtilførsel til hjertemuskelen, noe som resulterer i en blokkering av blodkar og potensielt til hjertestans/hjerteinfarkt. Derfor er det viktig å oppdage symptomer tidlig for å kunne starte med forebyggende tiltak og behandling.

Symptomer på høyt kolesterol?

Høyt kolesterolinnhold i blodet merkes ikke, og det syns ikke. Det er først når man får følgesykdommer pga. høy kolesterol at man merker det. Eksempler på følgesykdommer er angina, hjerteinfarkt, slag, vindustittersykdom, høyt blodtrykk, pulsårebrokk.

Hvordan fungerer selvtesten?

Bruk den tilhørende lansetten til å gjøre et lite stikk i fingeren. Deretter appliseres en dråpe blod på testpinnen. Etter 3 minutter sammenlignes fargen på testpinnen med fargen på fargeskalaen der resultatet leses av. Denne testen benytter enzymene kolesterolesterase, kolesteroloxidase og peroxidase til å aktivere et fargestoff som endres proporsjonalt i forhold til kolesterolnivået i blodet.

Hva skal jeg gjøre hvis testresultatet viser for høyt kolesterol?

Hvis ditt kolesterolnivå ser ut til å være høyt, må du kontakte en lege som vil gjenta testen med en annen metode som kan vise et mer detaljert bilde av fordelingen mellom de forskjellige kolesteroltypene HDL (high-density lipoprotein), LDL (low-density lipoprotein) samt triglyceridnivåene i blodet. Dette gjøres for at man bedres skal kunne evaluere risikoen for åreforkalkning og for å kunne gi ytterligere råd om eventuelle behandling og forebyggende tiltak.

Hvor finnes instruksjonene om hvordan jeg tar prøven?

Prøvetakingsinstruksjoner finnes i forpakningen.

Når og hvordan får jeg svar?

Du kan selv lese av testresultatet etter 3 minutter.

Her kan du laste ned instruksjonene som en PDF.

Varenummer: 701012 Kategori: