ch-NO-hudsvampB-e1408704629338.png

Hud- og fotsopp

Produktbeskrivelse

Har du sprukken hvit hud som flasser? Det kan være fot- eller hudsopp

Mistenker du at du har hud- eller fotsopp? Med denne selvtesten får du raskt og enkelt svar. Testen utfører du enkelt på egenhånd hjemme, og så sender du den til vårt laboratorium for analyse.

Hvorfor teste seg for hudsopp?

Hvis du opplever du at huden flasser, sprekker eller klør, kan du ha fått hudsopp. En meget vanlig type hudsopp er fotsopp, som ofte sitter mellom tærne. Hvis man har hudsopp er det viktig å starte behandling fordi ubehandlede infeksjoner kan spre seg til negler og andre deler av kroppen. Symptomene på hudsopp ligner symptomene for en rekke andre hudsykdommer, for eksempel psoriasis og eksem, slik at sykdommene lett kan forveksles. Før man starter behandlingen kan det derfor være fordelaktig først å fastslå at det er hudsopp man har.

Hvordan utføres selve testen?

Testen er DNA-basert og gjøres ved at du tar en hudavskrapningsprøve hjemme ved å skrape av flass på angrepet hud ned i det medfølgende prøverøret med baksiden av en neglesaks eller en neglefil av metall. Prøverøret poster du kostnadsfritt til vårt laboratorium for analyse, i samme forpakning som testen kom i. I forpakningen finner du også tydelige instruksjoner og en kode som du bruker for å hente svaret ditt på vår hjemmeside på en trygg måte. Svaret er 99,5 % pålitelig (like sikkert som hos legen) og vil være tilgjengelig innen ca. tre virkedager fra den dagen prøven din ankommer laboratoriet. Merk at neglesaks eller neglefil ikke er inkludert i prøvetakingspakken.

Hvor kan jeg kjøpe testen?

Vår selvtest for hud- og fotsopp kan du enten bestille direkte her på hjemmesiden eller kjøpe på nærmeste apotek som selger den.

Hva inneholder testen?

I forpakningen finner du instruksjoner samt et prøverør.

Mer info

Hva er hudsopp?

Hudsopp er en infeksjon i huden av trådsopp, såkalte dermatofytter. Det vanligste er at infeksjonen sitter på føttene, mellom tærne (fotsopp), men også andre deler av kroppen kan rammes, for eksempel hender og hårbunn. Dermatofyttene tilhører vanligvis en av følgende slekter: Trichophyton rubrum, Microsporum og Epidermophyton. T. rubrum er den vanligste arten og står for 75-90 % av tilfellene i Skandinavia. Fotsopp er meget vanlig, og opp til 20 % av den voksne befolkningen rammes. Det er vanlig at man får tilbakevendende infeksjoner. Vår test påviser arten Trichophyton rubrum og andre arter innenfor slektene Trichophyton, Microsporum og Epidermophyton.

Hvilke symptomer gir hudsopp?

Hudsopp gir seg ofte utslag i at huden flasser. Noen ganger kan det føre til kløe og at huden sprekker og væsker. Hvis man går lenge med ubehandlet hudsopp, kan den spre seg til fotsålene og siden av foten og føre til at huden tykner og flasser (såkalt mokkasinsopp). Soppen kan spre seg til negler og andre deler av kroppen. Symptomene på hudsopp er de samme som for andre hudsykdommer, for eksempel psoriasis og eksem, og sykdommene kan lett forveksles.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg har hudsopp?

Hudsopp og kan ofte behandles med reseptfrie legemidler. Behandlingens varighet avhenger av hvilket legemiddel som brukes. Ved alvorlige angrep kan det være påkrevd med reseptbelagt behandling.

Hva kan jeg gjøre for å unngå å få hudsopp?

Man kan minimere risikoen for å få hudsopp ved blant annet å bruke luftige sko og strømper i naturlige materialer. Vask føttene og tørk nøye, og skift strømper hver dag. Unngå å gå barbent i fellesrom i f.eks. svømmehaller.

Smitter hudsopp?

Dermatofytter kan smitte både gjennom direkte kontakt eller indirekte via f.eks. gulv i dusjrom. Smitte kan også forekomme ved kontakt med dyr.

Hvor finnes instruksjonene om hvordan jeg tar prøven?

Prøvetakingsinstruksjoner finnes på en flik som omslutter prøveforpakningen. Fliken åpnes på siden av pakken der det står ”Instruksjoner Åpnes her!”.

Hvordan sender jeg inn prøven?

Når prøven skal sendes inn til laboratoriet rives instruksjonsfliken av langs perforeringen, og prøvepakningen – som er adressert og frankert – brukes som returforpakning.

Når og hvordan får jeg svar?

Du får svaret ditt 3 virkedager etter at prøven er mottatt av laboratoriet ved å angi din personlige kode på vår hjemmeside www.yesnotest.no.

Her kan du laste ned instruksjonene som en PDF.

Varenummer: 711008 Kategori: